Home » Stand van zaken thuiswerken eind 2021

Stand van zaken thuiswerken eind 2021

Thuiswerkadvies, standplaats en meer.

standplaats

Sinds maart 2020 werken de meeste werknemers (gedeeltelijk) thuis, al dan niet hybride. Op 3 november 2021 kwam het advies van de Rijksoverheid om minstens 50% van de tijd thuis te werken. Uit de media valt al af te leiden dat dit advies vanavond verder wordt aangescherpt. Ook de rechtspraak staat steeds meer bol van het thuiswerken. Als je werkgever in Utrecht zit, maar je al een jaar vanuit je huis in Friesland werkt, wat is dan de standplaats van de arbeid? En hoe zit het eigenlijk met het wetsvoorstel ‘Werken waar je wilt’? Antwoord op dit soort vragen lees je hier.

Standplaats bij thuiswerken
Een werknemer van een Utrechts bedrijf had in zijn arbeidsovereenkomst staan dat de standplaats van zijn werk in Utrecht was. Sinds maart 2020 werkte hij echter vanuit zijn huis in Friesland. Dit was op instructie van de werkgever, vanwege de coronapandemie. Toen de werkgever de werknemer wilde ontslaan, werd een verzoek ingediend bij de kantonrechter in Utrecht. De werknemer stelde echter dat de Rechtbank van Leeuwarden bevoegd was en dat de werkgever dus bij de verkeerde rechter stond. Dit vanwege de plaats waar de arbeid gewoonlijk werd verricht (art. 7:686a lid 9 BW jo. art. 100 Rv). Sinds maart 2020 was dit volgens werknemer zijn huis in Friesland.

De kantonrechter oordeelde dat bij de gewoonlijke arbeidsplaats niet alleen de duurzaamheid (de periode) van de arbeid op een bepaalde plek doorslaggevend is. Het uitgangspunt is de standplaats die partijen zijn overeengekomen. In dit geval dus Utrecht. Dat de werknemer al geruime tijd vanuit zijn woning in het noorden des lands werkte, was (vooralsnog) tijdelijk. Een noodmaatregel om het coronavirus te bestrijden. Er was geen standplaatswijziging of een thuiswerkbeleid doorgevoerd.

Uit deze uitspraak valt af te leiden dat werkgevers en werknemers bij langdurig thuiswerken duidelijke afspraken moeten maken. Dit moet los van de tijdelijke situatie van corona worden gezien, omdat je anders ongemerkt in situaties kunt komen waarbij je in een procedure naar een verkeerde rechter gaat.

Wetsvoorstel Werken waar je wilt
In het wetsvoorstel ‘Werken waar je wilt’ zou een wettelijk recht op thuiswerken worden verankerd. Een verzoek tot thuiswerken zou dan alleen nog kunnen worden geweigerd bij een zwaarwegend belang van de werkgever. Inmiddels is duidelijk geworden dat dit wetsvoorstel geen wet wordt, omdat het Adviescollege (dat hierover gaat) vindt dat een wet voor thuiswerken niet nodig is. Het is beter als werkgevers en werknemers hierover onderling in gesprek gaan en goede afspraken maken.

Stand van zaken thuiswerken eind 2021
Thuiswerken is here to stay, dat is inmiddels wel voor iedereen duidelijk. Zowel de rechtspraak als het gesneuvelde wetsvoorstel laat zien dat het slim is om concrete, schriftelijke afspraken te maken. Zowel organisatiebreed (via een thuiswerkbeleid) als met individuele werknemers (via een thuiswerkovereenkomst). Wij hebben een gratis tool beschikbaar om zelf een thuiswerkbeleid op te stellen. Ontvangen? Stuur een mailtje naar koopman@dkva.nl met als titel ‘factsheet thuiswerken’ en ontvang als reply dit document. Neem bij verdere vragen gerust contact op met Charlotte Koopman, Dorien Zwart of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Rechtbank Utrecht d.d. 26 oktober 2021, ECLI:NL:RBMNE:2021:5142

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-06-30T07:39:49+00:00november 12, 2021|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Stand van zaken thuiswerken eind 2021
Ga naar de bovenkant