Home » Stiekem spullen verkopen van werkgever via Vinted

Stiekem spullen verkopen van werkgever via Vinted

3x voorbeelden uit de rechtspraak.

stiekem spullen verkopen

Sommige werknemers zijn behoorlijk schaamteloos. Zij verkopen stiekem spullen van hun werkgever via het internet, bijvoorbeeld door ze op Vinted of Marktplaats te zetten. In deze blog drie verschillende uitspraken -met drie verschillende uitkomsten- waar werknemers stiekem spullen verkochten van hun werkgever. Ter lering en vermaak.

Schoenen op Vinted
De eerste werknemer was sinds 2007 in dienst van een groothandel in schoenen. De werknemer was verantwoordelijk voor het beheren van de voorraad en de presentatie in de showroom. De werkgever kwam er op een gegeven moment achter dat de werknemer, via diverse Vinted accounts, schoenen verkocht voor eigen gewin. De manier waarop de werkgever dit had gecheckt, was opmerkelijk. De werkgever had anoniem schoenen bij de werknemer gekocht via Vinted. Toen deze ook daadwerkelijk geleverd werden, werd de werknemer direct op staande voet ontslagen. Het bleek dat zij dit al twee jaar deed en ruim 300 paar schoenen had verkocht. De kantonrechter vond het ontslag terecht en de werknemer ontving geen transitievergoeding.

Dompelpomp op Marktplaats
Dan de werknemer van een schoonmaakbedrijf. Hij was sinds 1989 in dienst. Hij werd voornamelijk bij de gemeente Groningen ingezet voor het verwijderen van graffiti en reinigingswerkzaamheden aan bruggen en lantaarnpalen. In mei 2020 kreeg de werkgever een brief van de gemeente. Hierin stond dat de werknemer eigendommen van de gemeente op Marktplaats te koop zette. Het betrof o.a. een dompelpomp (waarde +/- € 1.000,-) en tweemaal een vat van 25 liter B-wax/anti-graffiti coating (waarde +/- € 900,- per stuk). De gemeente Groningen beëindigde per direct de opdracht van de werkgever. De werkgever verzocht het UWV vervolgens om een ontslagvergunning wegens bedrijfseconomische redenen. Die toestemming werd verleend. De werknemer eiste vervolgens bij de kantonrechter een transitievergoeding. De werkgever wilde deze niet betalen, omdat de werknemer ernstig verwijtbaar had gehandeld. Helaas. De verwijtbare handelingen lagen niet aan de grondslag van het ontslag. Vanwege de gekozen ontslagroute kwam de werknemer alsnog een transitievergoeding toe van ruim € 30.000,-.

200 ventilatoren op Marktplaats
Tot slot een werkvoorbereider die sinds 2008 in dienst was. Hij had circa 200 ventilatoren zonder toestemming en medeweten van zijn werkgever via Marktplaats verkocht. De werknemer werd op staande voet ontslagen. De werkgever vorderde tevens een schadevergoeding van € 36.000,-. De werknemer berustte in het ontslag, maar stelde dat het om ‘slechts’ 30 ventilatoren ging. De kantonrechter ging daar niet in mee. Hoffman bedrijfsrecherche had immers vastgesteld dat de werknemer in het eerste half jaar van 2020 al 141 ventilatoren had besteld. Deze bestellingen waren niet bij de werkgever bezorgd. Verder had de werknemer in heel 2020 zo’n 200 ventilatoren afgeboekt. De kantonrechter vond dit voldoende om aan te nemen dat de werknemer alle door hem teveel bestelde en afgeboekte goederen voor zichzelf heeft behouden. De werknemer moest flink wat terugbetalen: de gevorderde € 36.000,-, een gefixeerde schadevergoeding van € 5.000,- én de onderzoekskosten van Hoffman bedrijfsrecherche ad € 7.500,-.

Tot slot
Twee werknemers werden op staande voet ontslagen, maar slechts één moest ook daadwerkelijk schade terugbetalen. Vanwege de onhandig gekozen ontslaggrond bij de tweede zaak, was zelfs nog een flinke transitievergoeding aan de werknemer verschuldigd. Wat tevens opvallend is, zijn de lange dienstverbanden van alle drie deze werknemers. Heb je vragen over het bovenstaande of advies nodig op het gebied van arbeidsrecht? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman, Dorien Zwart of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Rechtbank Midden-Nederland 16 december 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:5431
Rechtbank Noord-Nederland 13 april 2022, ECLI:NL:RBNNE:2022:1485
Rechtbank Gelderland 23 april 2021, ECLI:NL:RBGEL:2021:3288

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-04-18T10:57:46+00:00april 14, 2023|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Stiekem spullen verkopen van werkgever via Vinted
Ga naar de bovenkant