Home » Structureel te laat op werk: ontslag?

Structureel te laat op werk: ontslag?

De gevolgen van te laat op werk komen.

te laat op werk

Te laat op werk verschijnen. Het kan gebeuren. Het is over het algemeen ook niet direct het einde van de wereld. In de meeste arbeidsovereenkomsten staat opgenomen hoe laat de werkdag begint, bijvoorbeeld om 09:00 uur. Wat nou als een werknemer keer op keer te laat op werk komt. Is dat een reden voor ontslag (op staande voet)? In deze blog 4x voorbeelden uit de rechtspraak met verschillende uitkomsten.

Monteur te laat op werk
Een monteur werd op staande voet ontslagen wegens structureel te laat komen. De kantonrechter moest oordelen of dit ontslag terecht was. Die constateerde dat de werknemer tussen maart en augustus 2021 veelvuldig (12x) te laat op werk was verschenen. Het ging dan niet om enkele minuten, maar steeds om een half uur tot uur. Er was zelfs een uitschieter van 2,5 uur. De werkgever had de werknemer meermaals duidelijk gewaarschuwd, o.a. met een aangetekende brief. Hierdoor was het ontslag op staande voet terecht.

Orderpicker te laat op werk
Een werknemer werd 5 maanden na indiensttreding op staande voet ontslagen. In de ontslagbrief stond dat ze te vaak te laat op werk was. Zij moest 10 minuten voor aanvang van haar diensttijd op haar werkplek aanwezig zijn. Dit was zij vrijwel nooit, ondanks vele waarschuwingen. De werknemer zei: “dan ontsla je me maar”. Toen dat daadwerkelijk gebeurde, stapte ze naar de kantonrechter. Die moest beoordelen of de 10-minuten-regel onderdeel was van de arbeidsovereenkomst. De werkgever zei dat dit in de huisregels stond. Echter, omdat deze 10 minuten niet betaald werden, was het geen reguliere werktijd. Hierdoor was ontslag op staande voet niet rechtsgeldig. De arbeidsovereenkomst eindigde wel, de werknemer had een andere baan. Zij ontving wel nog resterend salaris, een transitievergoeding, een eindafrekening en een billijke vergoeding ad € 1.000,-.

Tramconducteur te laat op werk
Een tramconducteur kwam meerdere keren te laat op werk, omdat zij zich versliep voor haar dienst van 05:00 uur. Zij kreeg een officiële waarschuwing. Daarna kwam ze nog enkele keren te laat. Zij kreeg een slaapcoach aangeboden en een allerlaatste waarschuwing. Na twee maanden versliep zij zich weer diverse keren. Ze werd geschorst en de kantonrechter werd ontslag gevraagd wegens verwijtbaar handelen. De kantonrechter stelde vast dat het té belangrijk was dat tramconducteurs op tijd kwamen. Een tram kan anders niet vertrekken, waardoor reizigers te laat komen. Ontslag volgde, maar wel met toekenning van een transitievergoeding.

Winkelmanager te laat op werk
Als laatste de winkelmanager die verantwoordelijk was voor het openen en sluiten van de winkel. Bij uitstek een functie waar punctualiteit belangrijk is. In een periode van 9 maanden kwam hij 18x te laat op werk. Ook hier ging het niet om minuten, maar om 1 tot 2 uur. Naast het feit dat hij dus regelmatig fors te laat kwam, registreerde de werknemer gewoon de openingstijd van de winkel als zijn begintijd. Hierdoor was hij én vaak te laat én sjoemelde hij met zijn urenregistratie. De kantonrechter vond dit reden voor ontslag op staande voet.

Tot slot
Bovenstaande voorbeelden laten zien dat het belangrijk is om duidelijke afspraken te maken over de werktijd. Komt een werknemer structureel te laat op werk, geef dan schriftelijke waarschuwingen waarin de gevolgen worden benoemd. Op die manier is ontslag op staande voet mogelijk. Om vervelende situaties te voorkomen, is het altijd raadzaam vooraf juridisch advies in te winnen. Neem hiervoor gerust contact op met Charlotte Koopman, Dorien Zwart of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Rechtbank Noord-Holland d.d. 18 januari 2022, ECLI:NL:RBNHO:2022:338
Rechtbank Limburg d.d. 12 november 2020, ECLI:NL:RBLIM:2020:8802
Rechtbank Amsterdam d.d. 22 mei 2018, ECLI:NL:RBAMS:2018:3573
Rechtbank Rotterdam d.d. 25 juli 2019, ECLI:NL:RBROT:2019:6020

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-02-15T10:58:12+01:00februari 14, 2022|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Structureel te laat op werk: ontslag?
Ga naar de bovenkant