Home » Studiekosten, hoe zit het nu?

Studiekosten, hoe zit het nu?

Sinds 1 augustus 2022 andere regels.

studiekosten

Sinds 1 augustus 2022 zijn de regels rondom studiekosten behoorlijk gewijzigd. Met de invoering van de Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden moeten werkgevers verplichte scholing kosteloos aanbieden aan werknemers. Bovendien moet een werkgever ervoor zorgen dat deze opleidingen zoveel mogelijk onder werktijd kunnen worden gevolgd. We merken dat we in de praktijk veel vragen krijgen over deze nieuwe regels inzake studiekosten en de terugbetaling daarvan. Daarom in deze blog een korte uitleg inzake studiekosten. Hoe zit het nu?

Wat is verplichte scholing?
Voor de vraag welke opleidingen precies verplicht zijn, wordt allereerst gekeken naar scholing die verplicht is op basis van de algemene scholingsplicht uit artikel 7:611a BW. Onder deze algemene scholingsplicht valt scholing die noodzakelijk is (1) voor het (kunnen blijven) uitoefenen van de functie en (2) voor het voortzetten van de arbeidsovereenkomst. Bij (1) kan worden gedacht aan opleidingen rondom veiligheid, het behoud van vakbekwaamheid of hygiëne. Andere concrete voorbeelden zijn een verplichte cursus Engels of een IT-opleiding. Onder deze algemene scholingsplicht valt tevens (2) scholing die noodzakelijk is voor het voortzetten van de arbeidsovereenkomst, bijvoorbeeld een opleiding in het kader van een verbeterplan of scholing in het kader van herplaatsing.

Voor al deze opleidingen is geen studiekostenovereenkomst met terugbetalingsverplichting (meer) mogelijk en deze cursussen mogen onder werktijd worden gedaan.

Wanneer wel studiekosten?
Zoals altijd, zijn er uitzonderingen. Scholing die ‘nice to have’ is, bijvoorbeeld gericht op employability of waardoor de werknemer vakbekwamer wordt, valt niet onder de nieuwe wet. Voor die opleidingen kan nog gewoon een studiekostenovereenkomst met terugbetalingsverplichting worden afgesproken met de werknemer. Denk aan opleidingen die niet noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van de huidige functie, maar wellicht wel bijdragen aan een andere (hogere) functie. Dit kan een HBO opleiding zijn of een cursus die een werknemer wil volgen uit eigen interesse.

Jurisprudentie
De wet geldt pas sinds 1 augustus 2022. Dit betekent dat nog weinig zaken voor de rechter zijn verschenen. Op 26 augustus 2022 oordeelde de kantonrechter van Nijmegen wel al over een ‘nice to have’ studie van een werknemer. In die zaak werd de werknemer aan het studiekostenbeding gehouden. De werkgever had hem voldoende geïnformeerd over de financiële consequenties van het volgen van de studie voor Montagemedewerker Timmerindustrie. Deze studie was niet noodzakelijk voor het (kunnen blijven) uitoefenen van de functie. Het was de werknemer zelf die had aangegeven zich te willen ontwikkelen.

Vragen?
Het studiekostenbeding is zeker niet verdwenen sinds de wetswijziging van 1 augustus 2022. Valt een studie/opleiding onder verplichte scholing of niet? Kan ik met een werknemer wel of geen studiekostenbeding afspreken? Bij alle vragen over dit onderwerp kan je contact opnemen met Charlotte Koopman, Felix Chorus of één van onze andere specialisten.

Bron:
Rechtbank Gelderland 26 augustus 2022, ECLI:NL:RBGEL:2022:4956

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-11-11T08:41:16+00:00november 11, 2022|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Studiekosten, hoe zit het nu?
Ga naar de bovenkant