Home » ‘Thuiswerken’ vanuit buitenland

‘Thuiswerken’ vanuit buitenland

Inloggen op het strand.

thuiswerken vanuit buitenland

Thuiswerken vanuit het buitenland. Werkgevers krijgen steeds meer vragen van werknemers over dit onderwerp. Want waarom vanuit huis werken, als je ook vanuit een vakantiehuis kan werken? Als dit in onderling overleg kan worden geregeld, dan is dat mooi. Soms moet de rechter erbij komen kijken, zoals in het geval van een werknemer die vanuit Engeland wilde werken. Zijn werkgever zag dit niet zitten. Wat vond de rechter?

Thuiswerken vanuit buitenland
Een Engelse werknemer, werkzaam in Nederland, moest als gevolg van de coronapandemie sinds maart 2020 fulltime thuiswerken. Hij verzocht de werkgever om te mogen telewerken vanuit het Verenigd Koninkrijk. De werkgever wilde dit niet, omdat dit fiscaal nadelig was (vanwege Brexit). De boel escaleerde, waarna het loon werd gestopt en de werkgever de arbeidsovereenkomst wilde beëindigen bij de rechter.

Wat vond de rechter?
De werkgever concretiseerde de nadelige fiscale consequenties niet. De werknemer stelde tijdens de rechtszaak dat er internationale verdragen gelden die voorkomen dat dubbele loonbelastingen en dubbele premies voor sociale verzekeringen worden betaald. Daarom kon de kantonrechter niet oordelen of de instructie om vanuit Nederland te werken, redelijk was. Daarnaast was sprake van een uitzonderlijke tijd met de coronapandemie en het vele verplichte thuiswerken. Het stond vast dat de werknemer al sinds maart 2020 -zonder problemen- ononderbroken vanuit huis had gewerkt. De werknemer werd in het gelijk gesteld. Hij had recht op achterstallig loon en het dienstverband bleef in stand, waarbij de werknemer zijn werkzaamheden vanuit Engeland mocht verrichten.

Conclusie
Op grond van het instructierecht van art. 7:660 BW mag een werkgever verlangen dat de werkzaamheden in Nederland worden uitgevoerd. Deze instructie moet wel redelijk zijn. In bovenstaande casus was de argumentatie van de werkgever gemakkelijk te weerleggen door de werknemer. Dit betekent niet dat iedereen morgen naar Spanje kan vliegen om de rest van de coronapandemie daar te werken. Wel kunnen partijen openstaan voor overleg. Zeker als het over een vooraf bepaalde, specifieke periode gaat (een week, een maand) en het tijdsverschil bijvoorbeeld niet nadelig werkt. Valkuilen zijn er natuurlijk ook, want hoe zit het met arbeidsongeschiktheid of disfunctioneren? Heb je vragen over thuiswerken vanuit het buitenland, als werkgever of werknemer? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman, Michiel Vergouwen of één van onze andere specialisten.

Bron:
Rechtbank Midden-Nederland d.d. 4 juni 2021, ECLI:NL:RBMNE:2021:2362

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-07-23T11:48:11+00:00juli 23, 2021|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor ‘Thuiswerken’ vanuit buitenland
Ga naar de bovenkant