Home » Toezicht en handhaving in de kinderopvang

Toezicht en handhaving
in de kinderopvang

Wacht niet te lang met het zoeken naar juridische hulp.

VOG

Het is inmiddels weer mogelijk een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen voor natuurlijke personen. De storing bij screeningsautoriteit Justis -die de VOG verstrekt- heeft zo’n drie weken geduurd. Het was in deze periode niet mogelijk een aanvraag in te dienen. Justis laat op haar website weten dat aanvragers van een VOG rekening moeten houden met een langere doorlooptijd dan gewoonlijk. Dit vanwege de grote toestroom aanvragen die nog verwerkt moeten worden.

Iedereen die regelmatig op een kinderopvanglocatie te vinden is, dient in het bezit te zijn van een geldige VOG en ingeschreven te staan in het Personenregister Kinderopvang (PRK). Veel werknemers wachten nog op een VOG vanwege de storing, tot die tijd kunnen zij niet worden ingeschreven in het PRK.

Tijdelijke uitzondering VOG-plicht
Inmiddels is duidelijk dat voor een aantal groepen werknemers in de kinderopvang een tijdelijke uitzondering voor de VOG-plicht geldt. Zo liet het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten dat personen die reeds in het bezit zijn van een geldige VOG, maar die nog niet in het PRK staan ingeschreven, tóch op de groep gezet mogen worden. Ook stagiairs kunnen zonder VOG met hun stage starten, mits zij geen verantwoordelijkheid dragen en nooit alleen zijn met kinderen. De overige werknemers zonder VOG mogen niet aan het werk. Dit is voor veel ondernemingen een hard gelag: de kinderopvangbranche kampt immers met een enorm personeelstekort.

Handhaving
Overweeg je om jouw personeel toch in te zetten? Toezichthouders van de GGD controleren en handhaven zeer streng en de gevolgen kunnen groot zijn. Onze cliënten bemerken de laatste tijd een grote toename in controles door de GGD. Wanneer de GGD in haar inspectierapport oordeelt dat niet voldaan is aan de kwaliteitseisen, kan de gemeente hoge boetes opleggen of zelfs een exploitatievergunning intrekken.

Onze ervaring
Tegen een voorgenomen besluit, tot bijvoorbeeld het opleggen van een bestuurlijke boete, kan een zienswijze worden ingediend. Veel cliënten weten ons tijdig te vinden zodat wij hen direct bij het indienen van deze zienswijze kunnen ondersteunen. Onze ervaring is dat een goede zienswijze tegen een voorgenomen besluit ervoor kan zorgen dat een slepend handhavingstraject met bezwaar- en beroepsprocedures in het geheel wordt voorkomen. Ons advies is dan ook niet te lang te wachten met het inschakelen van juridische ondersteuning.

Hulp nodig bij een handhavingstraject of een geschil met de GGD of gemeente? Neem dan gerust contact op met Team Kinderopvang: Chantal de Blaeij, Dorien Zwart of één van onze andere specialisten.

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-11-12T12:48:24+00:00november 11, 2021|Arbeidsrecht, Dorien Zwart|Reacties uitgeschakeld voor Toezicht en handhaving in de kinderopvang
Ga naar de bovenkant