Home » Vakantie naar ‘oranje land’: de risico’s voor werkgever en werknemer

Vakantie naar ‘oranje land’:
de risico’s voor werkgever en werknemer

Voor wiens rekening komt de verplichte quarantaine?

Vakantie oranje land

We kregen naar aanleiding van de blog corona en vakantie de afgelopen weken veel vragen over vakanties naar oranje landen. Dit zijn landen met een oranje reiswaarschuwing, zoals (o.a.) Scandinavië, Turkije en Groot-Brittannië. Bij deze landen gaat de Nederlandse overheid ervan uit dat het risico op corona groter is dan in Nederland. Daarom wordt reizen naar deze landen sterk afgeraden. Na terugkomst moet een reiziger twee weken in quarantaine. Voor wiens rekening komt die verplichte quarantaine, voor de werkgever of voor de werknemer? Lees meer in deze oranje blog.

Verschil tussen geel en oranje

Inmiddels mogen Nederlanders weer vrij reizen naar een aantal landen met een gele waarschuwing. Dit betreffen o.a. de Benelux, Duitsland, Frankrijk en Italië. (Portugal was geel, maar Lissabon en Porto zijn sinds 2 juli 2020 weer oranje.) In de gele landen zijn dezelfde besmettingsrisico’s als in Nederland. Het negatieve reisadvies is opgeheven. Een werknemer mag gewoon zonder belemmering naar deze landen op vakantie. Er is ook geen verplichte quarantaine bij terugkomst.

Dit is anders bij de ‘oranje landen’. Na terugkomst uit bijvoorbeeld Groot-Brittannië of Turkije is wél sprake van een verplichte quarantaine bij terugkomst. Dit betekent dat een werknemer niet naar het werk kan komen in die periode. Als thuiswerken geen optie is, dan is dit een risico dat de werknemer zelf heeft genomen.

Gevolgen vakantie oranje land

Indien een werknemer bewust afreist naar een oranje land, dan betekent dit dat hij tijdens de quarantaineperiode geen recht op loon heeft. Deze periode komt voor eigen rekening. Omdat dit een zware sanctie is, is het belangrijk de werknemer hier vooraf schriftelijk voor te waarschuwen. Een alternatief is dat de werknemer extra vakantiedagen opneemt. Indien de werknemer een aanvraag doet voor vakantie naar een oranje land, dan kan deze aanvraag binnen twee weken door de werkgever worden geweigerd. Dit kan als hiermee de bedrijfsvoering ernstig in gevaar komt. Denk aan een personeelstekort en/of verwachte drukte. De lengte van de vakantie wordt immers altijd automatisch met twee weken verlengd.

Advies

Uiteraard is iedere situatie anders, maar over het algemeen kunnen werkgevers hun werknemers adviseren niet naar oranje landen op vakantie te gaan. Als ze dit alsnog doen, tegen het advies in, dan komt de quarantaine voor eigen risico. Werknemers moeten er derhalve rekening mee houden dat een ‘oranje’ vakantie -op eigen kosten- met twee weken wordt verlengd. Vragen over het bovenstaande? Neem dan gerust contact op met Michiel Vergouwen, Michel Heijlaerts of één van onze andere specialisten.

De lijst van de Rijksoverheid met actuele oranje en gele landen:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/coronavirus-veelgestelde-vragen-reizen-naar-het-buitenland

Lees hier onze vorige blog over corona en vakantie:
https://www.dekoningvergouwen.nl/blog/corona-en-vakantie-de-juridische-onmogelijkheden

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-01-07T08:50:03+00:00juli 3, 2020|Arbeidsrecht, Michiel Vergouwen|0 Reacties
Ga naar de bovenkant