Home » VOG & ontbindende voorwaarde

VOG & ontbindende voorwaarde

Ontslag wegens ontbreken VOG

Veel werkgevers en werknemers hebben te maken met Verklaringen Omtrent Gedrag (VOG). De werknemer moet deze kunnen aanleveren voor bepaalde beroepen, denk aan de Kinderopvang of de beveiliging bij Schiphol. Lukt het niet om een VOG aan te leveren, dan is het logisch om een werknemer niet in dienst te nemen. Kan in de arbeidsovereenkomst een ontbindende voorwaarde worden opgenomen vooruitlopend op de VOG-aanvraag?

Vodafone-zaak
Een werknemer kwam op 16 november 2020 in dienst bij Vodafone voor 7 maanden. In de arbeidsovereenkomst stond dat een VOG moest worden verstrekt voor deze functie. Als dit niet binnen twee maanden gebeurde, zou de arbeidsovereenkomst van rechtswege, met onmiddellijke ingang eindigen per 16 januari 2021, zonder dat opzegging vereist was.

Geen VOG
Je raadt het al. Op 18 januari 2021 was nog steeds geen VOG aangeleverd. De werknemer werd nog één kans geboden om binnen twee weken de VOG te verstrekken. Ook dit gebeurde niet, waarop de werkgever de arbeidsovereenkomst per 30 januari 2021 beëindigde.

Verweer werknemer
De werknemer stapte naar de rechter en wilde een billijke vergoeding van bijna € 7.000,-, een transitievergoeding en een vergoeding wegens onregelmatige opzegging. Zij stelde in november en december 2020 ziek te zijn geweest door corona én geen DigiD te hebben. Ook zou het druk zijn bij het ministerie, zodat de VOG-aanvraag vertraging had opgelopen.

Ontbindende voorwaarde rechtsgeldig
Het opnemen van een ontbindende voorwaarde voor het overleggen van een VOG is op zichzelf genomen niet in strijd met het ontslagstelsel. Sommige functies stellen een VOG wettelijk verplicht. Het eisen van een VOG binnen een termijn van twee maanden, zoals in het onderhavige geval, is dan geoorloofd en gerechtvaardigd. Daarnaast is het niet verkrijgen van een VOG (dus het vervullen van de ontbindende voorwaarde) objectief. Het afgeven van een VOG geschiedt immers door het ministerie en het verkrijgen ervan is niet afhankelijk van de wil van partijen. De werkgever (en de werknemer) hebben hier geen invloed op.

Oordeel kantonrechter
De werknemer wist dat zij een VOG moest aanleveren. Zij was zelf verantwoordelijk voor het tijdig aanvragen en aanleveren van haar VOG. Daar kwam nog bij dat de werkgever een extra termijn en waarschuwing had gegeven en de werknemer meermaals om de VOG had verzocht. Ook waren de consequenties van tevoren duidelijk als dit niet werd aangeleverd. Zonder VOG kan geen invulling worden gegeven aan de arbeidsovereenkomst. De arbeidsovereenkomst van werkneemster was dus rechtsgeldig beëindigd.

Vragen?
Vragen over een ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst of problemen met een VOG? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman, Dorien Zwart of één van onze andere specialisten.

Bron:
Rechtbank Rotterdam d.d. 9 juni 2021, ECLI:NL:RBROT:2021:5162

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-07-01T08:20:41+00:00juni 28, 2021|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman, Dorien Zwart|Reacties uitgeschakeld voor VOG & ontbindende voorwaarde
Ga naar de bovenkant