Home » Werknemer met gokverslaving: 3 ton weg!

Werknemer met
gokverslaving: 3 ton weg!

Ontslag op staande voet

gokverslaving

Sommige werkgevers hebben wel héél erg pech. Afgelopen maand waren er meerdere voorbeelden in de rechtspraak van werknemers die het erg bont maakten, maar eentje spande de kroon. Een administratief medewerker van een grafisch bedrijf wist op grote schaal te frauderen en geld te stelen. Hij deed dit om zijn gokverslaving te kunnen betalen. In totaal verduisterde hij een bedrag van € 318.217,01! Lees in deze blog wat de werkgever deed en wat de rechter vond.

De kwestie
De werknemer was reeds sinds 2005 in dienst. Een lang dienstverband dus. Hij hield zich bezig met de crediteurenadministratie. Bij uitstek een functie waarbij vertrouwen een grote rol speelt. In september 2020 ontdekte een controller onregelmatigheden in de administratie. Hoffman Bedrijfsrecherche werd gevraagd nader onderzoek te verrichten als objectieve, derde partij. Vier dagen later heeft de werknemer erkend dat hij op grote schaal had gefraudeerd en gestolen. Hij werd op staande voet ontslagen. De werkgever legde ook conservatoir beslag op de bankrekening  van de werknemers en diens onroerend goed.

Gokverslaving
De vraag bij de rechter was of de werknemer gehouden was de schade van werkgever te vergoeden. Dat sprake was van fraude, onrechtmatig handelen en schade werd door de werknemer niet weersproken. Hij stelde alleen dat hem dit niet kon worden toegerekend. Er zou sprake zijn van een zodanig erge gokverslaving dat zijn denken, willen, oordelen ingrijpend werden beïnvloed. Hierdoor waren zijn handelingen niet toerekenbaar.

Wat vond de rechter?
De rechter zei dat zo’n ernstige gokverslaving gepaard moet gaan met (of moet voortvloeien uit) een psychische stoornis, waardoor de persoon niet meer in vrijheid zijn wil kan bepalen. Enkel een ernstige gokverslaving, zonder onderliggende psychische stoornis, impliceert niet dat de werknemer geen eigen wil meer heeft. Deze werknemer had langdurig doelbewust en geraffineerd gehandeld. Hij had het gestolen geld ook gebruikt voor cadeaus voor zijn (toenmalige) echtgenote en het opknappen van hun huis. Daarnaast had de werknemer na de confrontatie ook nog geprobeerd grote bedragen te pinnen en aan zijn zoon over te maken. Hij was volgens de rechter dus prima in staat om over zijn eigen wil te beslissen.

Terugbetalen
De werknemer werd veroordeeld om het gehele gestolen bedrag terug te betalen. Daar kwam ook nog de factuur voor Hoffman Bedrijfsrecherche bij, de beslagkosten en de gefixeerde schadevergoeding wegens het ontslag op staande voet. Hoe dit werknemer dit gaat terugbetalen, is (nog) niet bekend.

Tot slot
Heb je te maken met een werknemer met een gokverslaving of andere problemen? Overweeg je ontslag op staande voet? Neem dan eerst contact op met een advocaat om de juiste strategie te bepalen, zodat de werknemer de dans niet kan ontspringen. Het luistert vaak nauw. Charlotte Koopman, Felix Chorus of één van onze andere specialisten staan voor je klaar.

Bron: Rechtbank Gelderland d.d. 16 juli 2021, ECLI:NL:RBGEL:2021:4313

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-08-20T08:11:53+00:00augustus 20, 2021|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Werknemer met gokverslaving: 3 ton weg!
Ga naar de bovenkant