Home » Werknemer weigert wekelijkse zelftest, wat nu?

Werknemer weigert wekelijkse zelftest, wat nu?

Rechter beslist in voordeel werkgever.

zelftest

We beginnen het nieuwe blogjaar meteen met een interessante covid-uitspraak. De rechtspraak ontwikkelt zich razendsnel op dit punt. De kantonrechter van Amsterdam bepaalde namelijk recent dat een werknemer een wekelijkse zelftest niet mocht weigeren. De verplichting van de werkgever om een veilige werkomgeving te creëren, woog in deze zaak zwaarder. Het ging hier niet om een test inzake het coronatoegangsbewijs, maar om een daadwerkelijke zelftest. Lees in deze blog waarom de kantonrechter deze afweging maakte.

Danser wil geen wekelijkse zelftest
Een professionele danser was sinds 2006 in dienst bij een dans- en theaterstichting voor 32 uur per week. De werkgever verzocht alle werknemers eind 2021 om wekelijks een zelftest te doen. Bij een positief resultaat diende de werkgever te worden geïnformeerd, volgde quarantaine en een GGD-afspraak. De (ongevaccineerde) werknemer in kwestie wilde echter niet zelftesten, ondanks dat de tests gratis werden verschaft. De werknemer werd geschorst en het loon werd gestaakt. Hij stapte vervolgens naar de rechter.

Belangenafweging werknemer en werkgever
De kantonrechter moest beoordelen of het coronabeleid van de werkgever toelaatbaar was. Het verplicht testen én het delen van de uitslag, was immers in strijd met de privacy en lichamelijke integriteit. Dit leverde een spanningsveld op met het bieden van een veilige werkomgeving. Daarom moest een belangenafweging worden gemaakt.

Werkomgeving zonder afstand
De werknemer was danser en kwam tijdens repetities en uitvoeringen in nauw contact met mededansers. De werkgever stelde zelfs dat 100% van het werk op minder dan 1,5 meter afstand gebeurde. Vanwege de hoge besmettelijkheid van corona was het verzoek inzake een wekelijkse zelftest -dat gold voor alle werknemers- redelijk. Dit beperkte immers het risico voor alle dansers, al dan niet gevaccineerd. Een minder verstrekkend middel om hetzelfde doel te bereiken, was niet mogelijk. In zoverre vond de kantonrechter de maatregel voor een wekelijkse zelftest proportioneel. De werknemer bleef geschorst en zijn loon bleef onbetaald. De arbeidsovereenkomst is hiermee, in ieder geval gedurende de coronapandemie, een lege huls geworden.

Tot slot
Ieder geval is uniek. Deze uitspraak betekent niet dat iedere werkgever kan eisen dat wekelijks een zelftest wordt afgenomen door werknemers. Echter, als de werkomgeving dit vereist, kán het recht op privacy en lichamelijke integriteit minder zwaar wegen dan een veilige werkomgeving. Dit hadden we een (half) jaar geleden nog niet kunnen bedenken (zie deze blog: ‘Zelftesten op de werkvloer‘). Vragen hierover? Neem gerust contact op met Charlotte Koopman, Dorien Zwart of één van onze andere specialisten.

Webinar Corona en Arbeidsrecht
Heb je interesse in een webinar voor uw organisatie inzake Corona en Arbeidsrecht? Met thema’s zoals verplicht zelftesten op de werkvloer, vragen naar de vaccinatiestatus van werknemers, vragen om een QR-code op de werkvloer en inzichten in loondoorbetaling tijdens quarantaine? Informeer dan bij Charlotte Koopman naar de mogelijkheden.

Bron:
Rechtbank Amsterdam d.d. 14 december 2021, ECLI:NL:RBAMS:2021:7321

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-01-13T13:06:58+00:00januari 13, 2022|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Werknemer weigert wekelijkse zelftest, wat nu?
Ga naar de bovenkant