Home » Wetsvoorstel: gelijke kansen bij werving en selectie

Wetsvoorstel: gelijke kansen bij werving en selectie

Eerlijk solliciteren wordt de norm.

gelijke kansen bij werving en selectie

Het lijkt vanzelfsprekend. Werkgevers mogen niet discrimineren tijdens een sollicitatieproces. Niet op leeftijd, niet op gender, niet op nationaliteit. Toch zijn er werkgevers die dit wel doen of die dit verwachten van hun recruiters/uitzendbureau. Om ervoor te zorgen dat iedereen gelijke kansen bij werving en selectie heeft, is een nieuw wetsvoorstel ingediend. Deze nieuwe wet moet vastleggen dat arbeidsmarktdiscriminatie geen rol meer kan spelen. Ben je benieuwd hoe? Lees dan deze blog.

Gelijke kansen bij werving en selectie
Met name voor Nederlanders met een migratieachtergrond en ouderen geldt dat zij geregeld discriminatie op de arbeidsmarkt ervaren. Dat moet stoppen. Werkgevers met meer dan 25 werknemers zullen daartoe voortaan hun wervingsproces schriftelijk moeten vastleggen. Daarnaast gaat voor intermediairs een meldingsplicht gelden. Werkgevers die een discriminerend wervingsverzoek doen, kunnen worden gemeld bij de Arbeidsinspectie. Dit gebeurt trouwens pas nadat een werkgever het verzoek niet wenst te veranderen. Ongelukkig verwoordde verzoeken zullen derhalve niet direct leiden tot naming & shaming.

Wat moet een werkgever concreet doen?
Werkgevers met >25 werknemers moeten hun werkwijze dus schriftelijk gaan vastleggen. Uit dit document moet volgen dat bij deze werkgever een standaard procedure bestaat voor de selectie van personeel, waarbij met zorg wordt toegezien op gelijke kansen. Dit dwingt werkgevers om goed na te denken. Over de manier waarop een vacature naar buiten wordt gebracht, hoe wordt gecommuniceerd met kandidaten en hoe eventuele afwijzingen worden geformuleerd. Zo kan ook onbewuste discriminatie (hopelijk) worden tegen gegaan. Vooralsnog zijn de volgende eisen geformuleerd voor een schriftelijke werkwijze:

  • de functie-eisen zijn relevant en objectiveerbaar, er wordt gebruik gemaakt van (gender) neutraal taalgebruik;
  • de werkwijze is inzichtelijk: de sollicitant is bekend met de gehele sollicitatieprocedure;
  • de werkwijze is controleerbaar: de werkwijze is schriftelijk vastgelegd;
  • de werkwijze is systematisch: kandidaten worden allemaal volgens dezelfde procedure en via dezelfde methoden beoordeeld;
  • de afhandeling van de sollicitatie: de wijze en de inhoud van de terugkoppeling aan de kandidaat is voor iedereen gelijk.

Handhaving
De Arbeidsinspectie krijgt de bevoegdheid om toe te zien op de op de aanwezigheid én de toepassing van het wervings- en selectiebeleid bij werkgevers, alsmede bij alle mogelijke intermediairs. De Arbeidsinspectie krijgt tevens de mogelijkheid om sancties op te leggen als toch geen sprake is van gelijke kansen bij werving en selectie. Dit kan oplopen tot een boete van de vijfde categorie (normbedrag € 4.500,- in 2023). Ook wordt deze boete openbaar gemaakt, hetgeen dus slecht is voor de naam en reputatie van een organisatie.

Tot slot
Het wetsvoorstel is al aangenomen door de Tweede Kamer. Het ligt nu ter behandeling bij de Eerste Kamer. De verwachting is dat deze wet niet eerder dan 2024 zal ingaan. Heb je nu al vragen? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman, Dorien Zwart of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/kamer_in_het_kort/wet-toezicht-gelijke-kansen-bij-werving-en
https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/35673_wet_toezicht_gelijke_kansen

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-05-31T07:36:34+00:00mei 25, 2023|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Wetsvoorstel: gelijke kansen bij werving en selectie
Ga naar de bovenkant