Home » 3 tips thuiswerken na corona

3 tips thuiswerken na corona

Op 26 juni 2021 vervalt advies thuiswerken.

thuiswerken na corona

‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’. Dat was het afgelopen jaar de oproep van het kabinet. Dit advies vervalt op 26 juni 2021. Net als de mondkapjesplicht is het thuiswerken niet langer meer noodzakelijk, gezien de dalende coronacijfers. Wat betekent dit concreet voor werkgevers en werknemers? Hoe ziet thuiswerken na corona eruit? Lees 3 tips in deze blog.

Tip 1: Geen verplichting en de RIVM richtlijnen blijven van kracht
Dat de overheid per zaterdag 26 juni 2021 niet langer adviseert om zoveel mogelijk thuis te werken, betekent niet automatisch dat iedere werknemer op maandag 28 juni 2021 om 09:00 uur weer op de stoep van kantoor moet staan. Dat is geen verplichting die vanuit de overheid wordt opgelegd. Iedereen heeft inmiddels een goede modus gevonden inzake het thuiswerken. Het is alleen niet langer noodzakelijk. Langzaamaan kan worden teruggekeerd naar de werkplek. Het is begrijpelijk dat dingen blijvend zijn veranderd. Misschien werd voorheen nooit thuisgewerkt, maar is dit wel goed bevallen aan zowel de zijde van werkgever als werknemer. En het vervallen van dit advies betekent niet dat de RIVM richtlijnen niet meer gelden. De mogelijkheden deze na te komen bepalen dan ook of en zo ja in welke mate er weer thuis gewerkt kan worden.

Tip 2: Het individu voorop
Daar komt meteen tip 2 kijken. Organisaties hoeven zich niet direct blind te staren op een algemeen thuiswerkbeleid. Maatwerk per individu is in sommige situaties efficiënter. Inventariseer welke voorkeuren bestaan bij werknemers. Willen ze zelf weer 100% naar kantoor, is het handiger om 50% thuis te blijven werken (voor de bezetting en de handhaving van de 1,5 meter afstand) óf kiezen jullie samen voor blijvend thuiswerken? Individuele afspraken kunnen hier veel duidelijkheid scheppen. Zet dergelijke afspraken wel even op papier (of op de mail), zodat ze goed kunnen worden teruggevonden. Zo kan bijvoorbeeld in 2022 opnieuw worden geëvalueerd.

Tip 3: Denk aan vergoedingen
Het afgelopen jaar hebben veel organisaties thuiswerkvergoedingen ingevoerd. Onder andere rijksambtenaren, banken en verzekeraars, waterschappen en flink wat grote en kleine bedrijven hebben dergelijke afspraken vastgelegd. Veelal werd een standaard thuiswerkvergoeding afgesproken, bijvoorbeeld ter vergoeding van gas, water, licht, internet, koffie en/of thee. Dat ging doorgaans ten koste van de vaste reiskostenvergoeding. Als werknemers weer meer naar kantoor gaan, dan komt de reiskostenvergoeding weer om de hoek kijken. Tip 3: maak duidelijke afspraken over deze vergoedingen en laat ze niet door elkaar heen lopen.

Thuiswerken na corona
Als op kantoor geen afstand gehouden kan worden, dan blijft het dringende advies om thuis te werken. Samenvattend blijven ook na 26 juni de RIVM richtlijnen van kracht en is het niet verplicht en daardoor ook soms niet mogelijk om direct weer terug te gaan naar kantoor na 26 juni. Ga verder met individuen het gesprek aan om wensen van zowel werkgever als werknemer duidelijk in beeld te krijgen. Vergeet tot slot niet om nieuwe afspraken te maken als thuiswerkvergoedingen en reiskostenvergoedingen door elkaar heen gaan lopen. Hulp nodig? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman, Felix Chorus of één van onze andere advocaten.

Bronnen:
https://nos.nl/artikel/2385280-mondkapjes-af-en-niet-langer-thuiswerken-mits-1-5-meter-afstand-per-26-juni
https://www.nu.nl/coronavirus/6139872/kabinet-wil-vanaf-zaterdag-26-juni-af-van-mondkapjesplicht-en-thuiswerkadvies.html https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5210927/reiskosten-thuiswerkvergoeding-fnv-regelingen-belasting-coronacrisis

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2021-06-18T07:27:33+00:00juni 18, 2021|Anne Camphuijsen, Arbeidsrecht, Charlotte Koopman, Clarissa Kuipéri-Botter, Dorien Zwart, Michiel Vergouwen|Reacties uitgeschakeld voor 3 tips thuiswerken na corona
Ga naar de bovenkant