Home » Belangrijk: zienswijze na concept-rapport GGD

Belangrijk: zienswijze na concept-rapport GGD

Handhaving in de kinderopvang – deel 4

zienswijze

Iedere kinderopvangorganisatie in Nederland heeft ermee te maken. Jaarlijks komt de GGD langs voor een onderzoek. Zij controleren o.a. of de kinderopvang zich aan alle regels houdt en of het eigen pedagogisch beleidsplan in de praktijk wordt nageleefd. De GGD stelt naar aanleiding van het jaarlijkse onderzoek een concept-rapport op. Als dit een goed en positief rapport is, dan is er niet veel aan de hand. Ga zo door. Is het een slecht rapport, dan moet de houder in actie komen. Lees de tips in deze blog en voorkom (verdere) problemen.

Zienswijze
Nadat een kinderopvangorganisatie het concept-rapport van de GGD heeft ontvangen, dan mag hierop een zienswijze worden gegeven. In de zienswijze kan de houder van de kinderopvang een reactie geven op alle zaken van het concept-rapport van de GGD. Dit is ‘jouw kant van het verhaal’. Zeker bij een slecht of negatief concept-rapport is het noodzaak om een goede zienswijze op te stellen (of op te laten stellen).

Belang van de zienswijze
Een ingediende zienswijze wordt aan het concept-rapport van de GGD gehecht. Vervolgens wordt het definitieve rapport vastgesteld. Dit definitieve rapport wordt door de GGD aan de gemeente verstuurd, voor het al dan niet toepassen van handhaving. Ook  wordt het rapport geplaatst in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Dit is een openbaar register en dus ook toegankelijk en inzichtelijk voor alle ouders en nieuwe klanten. Plaatsing van het definitieve rapport in het LRK betekent dat iedereen óók de zienswijze kan lezen. Het verhaal van de kinderopvangorganisatie zelf. Zo worden eventuele onregelmatigheden of onjuistheden in de kiem gesmoord.

Heeft een zienswijze echt zin?
Recent had een cliënt van ons kantoor een zienswijze opgesteld, omdat in een concept-rapport van de GGD stond dat een bepaalde werknemer van haar geen VOG had. Dit was onjuist. De werknemer had wel degelijk een VOG. Doordat de zienswijze aan het rapport werd gehecht, konden ouders in het LRK zien dat de werknemer wél een VOG had. Zo werd inzichtelijk dat de GGD een fout had gemaakt en de kinderopvangorganisatie gewoon voldeed aan alle eisen. Uiteindelijk is door de gemeente inderdaad vastgesteld dat het oordeel van de GGD onjuist was. Hier ging natuurlijk enige tijd overheen. Tot die tijd was het prettig dat de houder niet als ‘fout’ in het LRK stond.

Tot slot
De advocaten en juristen van DKVA kennen de kinderopvangbranche goed en zijn gespecialiseerd in de juridische kwesties die binnen de branche spelen. Onze boodschap is dat het opstellen en indienen van een zienswijze belangrijk is en echt een verschil kan maken. Ben je een houder van een kinderopvang en heb je te maken met een GGD-inspectie, een (negatief) concept-rapport en vragen over een zienswijze? Neem dan gerust contact op met Chantal de Blaeij. Zij kan meelezen, meedenken of de zienswijze helpen opstellen.

Lees hier deel 1, deel 2 en deel 3 van onze serie Handhaving in de Kinderopvang:

3 tips bij GGD controle kinderopvang
https://dekoningvergouwen.nl/3-tips-bij-ggd-controle-kinderopvang

Veelgemaakte fouten bij pedagogisch beleidsplan
https://dekoningvergouwen.nl/veelgemaakte-fouten-bij-pedagogisch-beleidsplan

Handhaving in de kinderopvang, stap voor stap
https://dekoningvergouwen.nl/handhaving-in-de-kinderopvang-een-stappenplan

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-09-25T13:58:46+02:00september 25, 2023|Arbeidsrecht, Chantal de Blaeij|0 Reacties

Over de auteur:

Ga naar de bovenkant