Home » Inzet ZZP in de kinderopvang

Inzet ZZP in de kinderopvang

Aandachtspunten bij de inzet van ZZP in de kinderopvang

ZZP in kinderopvang

Iedereen is op de hoogte van het personeelstekort in de kinderopvang. Het ziekteverzuim ligt over het algemeen hoger dan in andere branches en met de aankomende zomervakantie kan het zeker weer moeilijk zijn om roosters rond te krijgen. Er worden dan ook met regelmaat bij veel kinderopvangorganisaties ZZP-ers ingezet. Dit is toegestaan, maar let wel op. In deze blog lees je meer over de aandachtspunten op dit gebied.

Aandachtspunt 1
Het is allereerst goed om te weten dat de inzet van ZZP-ers in de kinderopvang kan én mag. Let echter op dat je het vaste gezichtencriterium goed voor ogen houdt. De toezichthouder toetst immers streng en hecht veel waarde aan of  ‘de stabiliteit van de opvang voor kinderen wordt gewaarborgd’. Kijk dus goed in de roosters waar ZZP-ers de gaten opvullen.

Aandachtspunt 2
Net als alle medewerkers die in loondienst zijn van de kinderopvangorganisatie, moet ook een ZZP-er in de kinderopvang geregistreerd staan in het Personenregister Kinderopvang. Dit betekent automatisch dat zij een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig hebben. Ga dit dan ook goed na, voordat je ZZP-er inhuurt en het hele rooster erop afstelt.

Aandachtspunt 3
Zorg dat de ZZP-er volledig op de hoogte is van het pedagogisch beleid. Ook de ZZP-er moet goed weten wat in het veiligheids- en gezondheidsbeleid van de locatie staat en deze op een juiste wijze toepassen in de praktijk. Want ook als een ZZP’er op de groep staat, kan een (onverwachte) inspectie worden uitgevoerd door de GGD. Die kijken sec of de praktijk overeenkomt met de beleidsstukken en niet of dit een vaste kracht is of een ZZP-er. Vanuit handhavingsperspectief heeft het werken met pedagogisch medewerkers in loondienst dan de (lichte) voorkeur, omdat zij vaak beter op de hoogte zijn van het reilen en zeilen in de praktijk.

Tot slot
De advocaten en juristen van DKVA kennen de kinderopvangbranche goed en zijn gespecialiseerd in de juridische kwesties die binnen de branche spelen. Hulp nodig bij kwesties rondom de inzet van ZZP in de kinderopvang? Voorafgaand aan de inzet of juist nadat de GGD op de stoep heeft gestaan? Bel of mail dan gerust om te sparren met Chantal de Blaeij (deblaeij@dkva.nl).

Deze blogs vindt je wellicht ook interessant:

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-06-15T07:43:41+00:00juni 15, 2023|Bestuursrecht, Chantal de Blaeij|Reacties uitgeschakeld voor Inzet ZZP in de kinderopvang
Ga naar de bovenkant