Home » Kinderopvang in de knel

Kinderopvang in de knel

(v)echtscheiding en de gevolgen voor de kinderopvang.

kinderopvang

Iedereen kent de statistieken: één op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding (34%). Steeds vaker bevinden kinderopvangorganisaties zich tussen twee vechtende ouders. De kinderopvang kan dan voor moeilijke keuzes komen te staan. Welke informatie over het kind mag aan welke ouder worden verstrekt? Wie mag allemaal het kind van de opvang ophalen? Wat is hierover op papier vastgelegd? En welke rol speelt ouderlijk gezag? De antwoorden op deze (en andere) vragen lees je in deze blog.

Gezinssituatie
Voordat een kindje wordt ingeschreven bij een kinderopvang, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat de gezinssituatie is. Aan de hand van deze situatieschets kunnen de rechten en bevoegdheden van de ouders/verzorgers inzichtelijk gemaakt worden. Zo kunnen de kinderopvangmedewerkers concrete afspraken maken over het ophalen van het kind en het verstrekken van informatie. Het is hierbij ook van groot belang vast te stellen of sprake is van gezamenlijk gezag of eenhoofdig gezag. Een ouder met ouderlijk gezag heeft méér rechten dan een ouder zonder ouderlijk gezag. Dit betekent echter niet dat de ouder zonder gezag helemaal geen rechten heeft. Zo heeft de ouder zonder gezag óók recht op informatie en kan hij of zij ook het recht hebben op het ophalen van het kind (mits schriftelijke afspraken).

Plaatsingsovereenkomst
Aan de hand van de gezinssituatie en de gemaakte afspraken, kan een plaatsingsovereenkomst worden gesloten met de ouders. Het heeft de voorkeur deze overeenkomst te sluiten met minimaal één gezaghebbende ouder. Indien de overeenkomst alleen met een niet-gezaghebbende ouder wordt gesloten, dan loopt de kinderopvang een risico. Zo kan een discussie optreden tussen de niet-gezaghebbende ouder (maar wel contractspartij) en de gezaghebbende ouder (maar niet-contractspartij) over bijvoorbeeld het ophalen van het kind. De kinderopvang staat dan regelmatig voor moeilijke keuzes.

Is de plaatsingsovereenkomst toch aangegaan met een niet-gezaghebbende contractspartij? Dan heeft het de voorkeur om in de plaatsingsovereenkomst ook afspraken tussen de ouders op te nemen over het verstrekken van informatie en het ophalen van het kind. Het wijzigen van deze afspraken kan dan alleen bij goedkeuring van beide ouders.

Noodsituatie of een rechterlijke uitspraak
Van alle bovengenoemde afspraken kan slechts worden afgeweken bij noodsituaties. Denk aan de situatie dat er een medisch noodgeval is of wanneer één van de ouders een directe bedreiging vormt voor het kind. In andere (niet acute) gevallen kan alleen van de afspraken worden afgeweken indien de rechter dit beslist.

Tot slot
Heeft jouw kinderopvangorganisatie te maken met ruziënde ouders en is niet duidelijk hoe gehandeld moet worden? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman, Kimberly Rozema of één van onze andere specialisten.

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-04-13T08:22:03+02:00april 23, 2021|Anne Camphuijsen, Arbeidsrecht, Charlotte Koopman, Clarissa Kuipéri-Botter, Dorien Zwart, Michiel Vergouwen|Reacties uitgeschakeld voor Kinderopvang in de knel
Ga naar de bovenkant