Home » Nieuwe ronde, (weer) nieuw arbeidsrecht

Nieuwe ronde, (weer) nieuw arbeidsrecht

Wat zijn de aanstaande veranderingen?

nieuw arbeidsrecht

Wie het arbeidsrecht een beetje volgt, weet dat dit rechtsgebied één van de meest veranderende rechtsgebieden is. Om de paar jaar veranderen alle regels weer. Dat kan best verwarrend zijn voor werkgevers en werknemers. Het arbeidsrecht blijft om die reden wel bijzonder interessant. Inmiddels heeft het kabinet haar nieuwe plannen gepresenteerd. In deze blog lees je kort en duidelijk wat nu weer allemaal gaat veranderen. Want het is weer tijd voor nieuw arbeidsrecht. Doel: werknemers krijgen meer zekerheid en ondernemers krijgen meer wendbaarheid.

Nieuw arbeidsrecht
Minister Van Gennip heeft begin april 2023 in totaal 37 maatregelen aangekondigd op 7 verschillende terreinen. De ene helft daarvan moet de zekerheid van werknemers vergroten en de andere helft moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen in dienst te nemen. Hieronder een duidelijk overzicht:

  1. oproepcontracten (0-uren contracten en min-max contracten) mogen niet meer. Oproepcontracten worden zogenaamde basiscontracten met zekerheid over een minimaal aantal uren en een harde grens aan verplichte beschikbaarheid. Als structureel meer gewerkt wordt dan in het basiscontract, volgt na een jaar een ruimer contract. Scholieren en studenten die niet gebonden willen zijn, kunnen worden uitgezonderd.
  2. Uitzendkrachten krijgen na 1 jaar recht op een contract dat niet op elk moment kan worden beëindigd. Na 2 jaar krijgen ze een vast contract (dat is nu nog 4 jaar). Alle overige arbeidsvoorwaarden moeten voortaan gelijk zijn aan dat van vast personeel, ook inzake pensioen.
  3. De ketenregeling gaat weer veranderen. Om te voorkomen dat werknemers te lang met bepaalde tijd contracten blijven werken, mogen nog maximaal 3 tijdelijke contracten worden afgesproken. Daarna volgt een vast contract. De tussenpauze van zes maanden komt te vervallen en wordt verruimd naar 5 (!) jaar. Wederom kunnen studenten hiervan worden uitgezonderd.
  4. Ook ZZP-ers krijgen te maken met wijzigingen. Er komt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, Er wordt gesproken over een premie van circa 8% van het inkomen voor een uitkering op 70% van het laatstverdiende inkomen. Indien ‘uitvoerbaar, betaalbaar, uitlegbaar en tijdig’, dan mogen zelfstandigen zich privaat verzekeren. Dekking en premie moeten dan minstens gelijk zijn.
  5. Zieke werknemers. Bedrijven met < 100 werknemers krijgen na één jaar ziekte te horen of ze een langdurig zieke werknemer kunnen vervangen. Daarmee wordt spoor 1 afgesloten. Dit kan onderling of via het UWV. De werkgever blijft in het 2e jaar nog wel verantwoordelijk voor loondoorbetaling en eventuele re-integratie bij een andere werkgever (spoor 2). Bij herstel is de werknemer zijn baan kwijt, tenzij de vacature nog openstaat.
  6. WW-premie. Voor werknemers met een basiscontract, mogen werkgevers een lagere WW-premie betalen. Dat scheelt 5%. Daar staat tegenover dat bedrijven die werknemers structureel meer uren inzitten, achteraf een hogere premie moeten betalen.
  7. Crisisregeling. Als er een calamiteit is, zoals een nieuwe pandemie, dan bestaat straks een regeling voor werkgevers om flexibeler te zijn met personeel. Zo mogen werkgevers tijdens een crisis werknemers 6 maanden lang anders of elders inzetten of werknemers ten minste 20% minder laten werken voor 10% minder loon.

Wanneer nieuw arbeidsrecht?
De belangrijkste vraag is nu natuurlijk: wanneer gaan al deze regels in? De minister is voornemens de benodigde wetgeving rond de zomer van 2023 in internetconsultatie te brengen, zodat het in het voorjaar van 2024 aan de Tweede Kamer aan kan worden aangeboden. Uiteraard houden wij jullie op de hoogte en zullen we -zodra de benodigde wetgeving in consultatie wordt gezet- jullie nader berichten. Nu al vragen? Neem gerust contact op met Michiel Vergouwen, Charlotte Koopman of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
Lees hier de brief van Minister Van Gennip d.d. 3 april 2023: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2023/04/03/kamerbrief-voortgang-uitwerking-arbeidsmarktpakket en de uitwerking in het FD d.d. 4 april 2023: https://fd.nl/economie/1472665/de-arbeidsmarkt-gaat-op-de-schop-dit-zijn-de-belangrijkste-7-ingrepen-led3ca55h6xu.

Lees hier onze vorige blogs over veranderingen in het arbeidsrecht:
https://dekoningvergouwen.nl/grote-veranderingen-in-het-arbeidsrecht-2023
https://dekoningvergouwen.nl/let-op-1-augustus-2022-wijzigt-het-arbeidsrecht
https://dekoningvergouwen.nl/het-hele-arbeidsrecht-weer-op-de-schop

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-04-06T07:22:45+02:00april 6, 2023|Arbeidsrecht, Michiel Vergouwen|Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe ronde, (weer) nieuw arbeidsrecht
Ga naar de bovenkant