Home » Uniek: ontslag bij weigering PCR-test

Uniek: ontslag bij weigering PCR-test

Weigerende werknemer naschoolse opvang ontslagen.

weigerende werknemer

Weigerende werknemers. De rechter heeft zich voor de 2e keer uitgelaten over een werknemer die weigert op corona te testen. De eerste keer was in december 2021, toen een professionele danser een door de werkgever verplichte wekelijkse zelftest weigerde. De rechter oordeelde toen dat zijn schorsing zonder loon terecht was. In deze nieuwere zaak ging de rechter nog een stapje verder en volgde zelfs ontslag van de weigerende werknemer. Wat was er aan de hand? Lees snel verder.

Weigerende werknemer
De werknemer in deze kwestie was werkzaam bij een naschoolse kinderopvang. Per email d.d. 14 april 2021 liet de werkgever haar werknemers weten dat zij zich bij de GGD moesten laten testen na nauw contact of bij eigen klachten. Zo kon de quarantaineperiode van10 dagen worden verkort naar 5 dagen. De werknemer in kwestie weigerde zich tot twee keer toe te laten testen op corona. Vanwege klachten bij haarzelf en vanwege een nauw contact met een (naar later bleek) met corona besmette collega heeft zij daarop tweemaal 10 dagen in thuisquarantaine doorgebracht. Ondanks diverse gesprekken en twee officiële waarschuwingen bleef zij weigeren. De werkgever wilde ontslag wegens verwijtbaar handelen.

Wat vond de rechter?
De rechter besprak de botsende grondrechten. Enerzijds de grondrechten die de coronapandemie proberen terug te dringen en de daarmee te nemen beschermende maatregelen, welke op de werkvloer zijn doorgevoerd. Anderzijds het recht op lichamelijke integriteit en eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. De rechter stelde vast dat onder omstandigheden een inbreuk op een grondrecht is gerechtvaardigd, ook in de arbeidsrelatie. De instructie van de naschoolse opvang was legitiem, aldus de rechter. Het middel, de PCR-test bij de GGD, was ook geschikt. Daarom was het proportioneel. De werkgever kwam bedrijfseconomisch en rooster technisch in té grote problemen wanneer werknemers weigeren de 10-daagse quarantaine te verkorten naar 5 dagen. Om deze reden werd de arbeidsovereenkomst ontbonden wegens verwijtbaar handelen, met toekenning van een transitievergoeding.

Tot slot
Dit is de eerste keer dat een werknemer is ontslagen wegens het weigeren van een PCR-test bij de GGD. Of de uitspraak stand houdt in een eventueel hoger beroep is nog niet in te schatten. De werkgever in deze kwestie had ook na 5 dagen quarantaine de loonbetaling kunnen staken, omdat het niet-werken dan voor rekening kwam van de werknemer. Heb je te maken met dergelijke situaties? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman, Felix Chorus of één van onze andere specialisten.

bron:
Rechtbank Amsterdam d.d. 10 februari 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:418

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-02-18T08:13:15+00:00februari 18, 2022|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Uniek: ontslag bij weigering PCR-test
Ga naar de bovenkant