Home » Vakantie in coronatijd in 2021

Vakantie in coronatijd in 2021

Vakantie naar ‘oranje’ land, wat vindt de rechter?

vakantie corona

Een jaar geleden schreven we een blog over de risico’s voor werkgever en werknemer als werd afgereisd naar een ‘oranje’ land. Destijds was onze conclusie dat werkgevers hun werknemers konden adviseren niet naar oranje landen op vakantie te gaan. Gingen ze alsnog, dan kwam de quarantaine voor eigen risico. Dit was echter geen wet of rechtspraak, want corona was toen nog veel te nieuw. Inmiddels zijn de eerste rechtszaken over dit onderwerp gevoerd. Lees in deze blog de huidige lijn in de rechtspraak.

Liegen over vakantiebestemming
Een beveiliger kreeg voorafgaand aan de zomer van 2020 van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) informatie hoe werknemers moesten omgaan met vakanties naar zogenoemde gele, oranje en rode gebieden. De werknemer vertrok daarna voor drie weken. Hij vertelde zijn leidinggevende dat hij München en enkele (gele) Griekse eilanden had bezocht. Geruchten gingen echter dat hij in Turkije was geweest (code oranje). De werknemer bleef bij zijn Griekenland-verhaal. Pas een maand na terugkomst biechtte hij op dat hij wel in Turkije was geweest. Hij had gelogen, omdat hij niet in quarantaine wilde.

De rechter vond dit ernstig verwijtbaar handelen. De werknemer had tot 5x toe in strijd met de waarheid verklaard dat hij niet naar Turkije was geweest. Hij ontving geen transitievergoeding en zijn dienstverband werd na 23 jaar (!) per direct beëindigd.

Thuiswerken geen optie
Dan de zaak van een heftruckoperator. Hij had sowieso al moeite coronamaatregelen op de werkvloer serieus te nemen. Zo werd hij regelmatig gewaarschuwd dat hij onvoldoende afstand hield van collega’s tijdens de pauze. Werd hij ergens op aangesproken, dan reageerde hij agressief en bedreigend. De werknemer had inmiddels al meerdere schriftelijke waarschuwingen ontvangen. Tijdens een gesprek met HR zei hij op 5 december 2020 naar Polen te vertrekken. De werkgever keurde die reis echter niet goed, vanwege de geldende coronamaatregelen (code oranje) en de daarmee samenhangende quarantaineperiode. Thuiswerken was immers geen optie als heftruckoperator. Indien de  werknemer toch naar Polen ging, zou dit, ook gezien de eerdere waarschuwingen, leiden tot ontslag op staande voet. Uiteraard vertrok deze werknemer gewoon naar Polen.

De rechter vond het gegeven ontslag op staande voet terecht. Er waren zoveel waarschuwingen geweest dat de werknemer zich geen misstap meer kon veroorloven. De functie van de werknemer kon niet via thuiswerken worden ingevuld. Daardoor had de werkgever -alleen al om die reden- een zwaarwegend bedrijfsbelang om de werknemer niet toe te staan naar Polen te gaan. Ook deze werknemer bleef zonder baan en met lege handen achter.

Tot slot
De meivakantie is gaande en de zomervakantie staat voor de deur. De regels omtrent quarantaine, verplichte testen en avondklokken verschillen per land. Bespreek als werkgever goed wat van werknemers wordt verwacht en welke mogelijkheden wél bestaan. Een quarantaineperiode bij terugkomst kan bij sommige functies wel worden ingevuld. Ontstaan toch conflicten? Neem dan gerust contact op met Michiel Vergouwen, Felix Chorus of één van onze andere specialisten.


Bronnen
https://www.dekoningvergouwen.nl/blog/vakantie-naar-oranje-land-de-risicos-voor-werkgever-en-werknemer
Rechtbank Overijssel d.d. 21 december 2020, ECLI:NL:RBOVE:2020:4497
Rechtbank Limburg d.d. 1 april 2021, ECLI:NL:RBLIM:2021:3110

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de bovenkant