Home » Betaald ouderschapsverlof, hoe zit het anno 2023?

Betaald ouderschapsverlof, hoe zit het anno 2023?

De eerste jurisprudentie is binnen.

wettelijk betaald ouderschapsverlof

Inmiddels bestaat wettelijk betaald ouderschapsverlof alweer ruim een half jaar. Sinds 2 augustus 2022 heeft namelijk iedere ouder recht op betaald ouderschapsverlof voor de duur van 9 weken. De eerste rechtszaken op dit punt zijn ook alweer gevoerd. Bijvoorbeeld de zaak waarin een werknemer van een notariskantoor aansluitend op haar zwangerschaps- en bevallingsverlof het betaald ouderschapsverlof wilde opnemen. De werkgever vond dit onmogelijk wegens drukte en wilde liever dat ze terugkwam. Lees in deze blog wat de rechter hiervan vond.

Betaald ouderschapsverlof: hoe zit het?
Ouders kunnen in het eerste levensjaar van een kind maximaal 9 weken lang betaald ouderschapsverlof opnemen. Gedurende deze 9 weken wordt 70% van het salaris betaald, hetgeen weer aan werkgevers wordt vergoed door het UWV. Tijdens het wettelijk betaald ouderschapsverlof houdt de werknemer recht op vakantietoeslag en bouwt de werknemer ook gewoon wettelijke vakantiedagen op.

Betaald ouderschapsverlof weigeren: wat zegt de rechter?
Mag een werkgever betaald ouderschapsverlof weigeren? Dit mag uitsluitend bij zéér zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. De invulling hiervan vindt plaats in de rechtspraak. Zoals bij de kantonrechter Rotterdam op 16 februari 2023. Het betrof een werknemer van een notariskantoor die in dienst was sinds 1 december 2021. Eind augustus 2022 verzocht zij om aansluitend op haar bevallingsverlof nog negen weken ouderschapsverlof op te nemen. De werkgever vond dit onmogelijk. Het was té druk en de functie van de werknemer kon niet gemakkelijk worden opgevuld wegens krapte op de arbeidsmarkt. De andere 2 collega’s ervaarden al een hoge werkdruk. De werknemer stapte na deze weigering naar de rechter.

Uitgangspunt
De rechter stelde vast dat het uitgangspunt, op grond van de Wet arbeid en zorg (Wazo), was dat een werknemer ouderschapsverlof mag opnemen gedurende een periode en op de wijze die de werknemer zelf uitkiest. Een werkgever mag alleen weigeren bij zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelangen én in uitzonderlijke gevallen. Van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zal uitsluitend sprake zijn “indien de door de werknemer gewenste spreiding van verlofuren de gang van zaken in de onderneming ernstig zou ontwrichten”.

Niet zwaarwegend
De kantonrechter begreep dat het voor de werkgever lastig was om voor een relatief kort tijdsbestek een nieuwe ervaren medewerker te vinden. Ook was begrip voor het feit dat de werkdruk bij de andere twee medewerkers groot was. Maar, in casu was geen sprake van een zwaarwegend bedrijfsbelang. De andere werknemers konden ook tijdens het zwangerschap- en bevallingsverlof de boel draaiende houden, dus dat zou in deze extra verlofperiode ook mogelijk moeten zijn.

Tot slot
De lat voor een weigering van betaald ouderschapsverlof ligt zeer hoog. Het verlof zal dus in veel gevallen plaatsvinden conform de wens van de werknemer. Heb je vragen over betaald ouderschapsverlof, wat zwaarwegende belangen zijn of andere gerelateerde zaken? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman, Michiel Vergouwen of één van onze andere specialisten.

Lees ook: https://dekoningvergouwen.nl/per-2-augustus-2022-betaald-ouderschapsverlof

Bron:
Rechtbank Rotterdam 16 februari 2023, ECLI:NL:RBROT:2023:1355

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-03-02T12:16:37+00:00maart 2, 2023|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Betaald ouderschapsverlof, hoe zit het anno 2023?
Ga naar de bovenkant