Home » Slechte re-integratie leidt tot hoge billijke vergoeding

Slechte re-integratie leidt tot hoge billijke vergoeding

Werknemer krijgt bijna 3 ton mee.

re-integratie

Een pijnlijk leermoment voor de ING. Het grote belang van een goede begeleiding door de werkgever bij de re-integratie van een zieke werknemer werd afgelopen maand weer eens duidelijk gemaakt. De rechter oordeelde namelijk dat ING bijna 3 ton moest betalen aan een werknemer die tijdens zijn arbeidsongeschiktheid (wegens burn-outklachten) niet goed was begeleid. Wil jij dit leermoment gratis meenemen? Lees dan even deze korte blog.

De casus
De werknemer in kwestie was al sinds 1997 in dienst bij ING. Laatstelijk als adviseur en hij verdiende zo’n € 8.200,- per maand. Eind 2019 viel de werknemer uit vanwege burn-outklachten. Keer op keer werd door de bedrijfsarts geadviseerd om passende re-integratie werkzaamheden aan te bieden. Maar dat werd door ING genegeerd. Pas begin 2021 kreeg de werknemer (eindelijk) een re-integratieplek. Eind 2021 oordeelde het UWV, terecht, dat ING onvoldoende inspanningen had geleverd ten aanzien van de re-integratie. Er werd een loonsanctie opgelegd. Per 1 november 2021 werd de werknemer door ING beter gemeld. In de maanden daarna heeft de werknemer nog op diverse functies binnen en buiten ING gesolliciteerd. Tevergeefs. ING wilde liever van de kantonrechter toestemming voor ontslag op de g-grond (verstoorde arbeidsverhouding).

Wat vond de rechter?
De werknemer was klaar met de bank en berustte in ontbinding van de arbeidsovereenkomst. De arbeidsovereenkomst werd beëindigd met een transitievergoeding van € 108.284,59. Punt van discussie was vervolgens: een billijke vergoeding. De werknemer vond dat ING ernstig verwijtbaar had gehandeld door de adviezen van de bedrijfsarts niet (tijdig) op te volgen. Zo duurde het bijna een jaar voordat de werknemer met re-integratie werkzaamheden kon beginnen. De rechter was het hiermee eens. Het speelde mee dat ook het UWV al een loonsanctie had opgelegd. ING had evenmin aan de herplaatsingsverplichting voldaan. De werknemer had immers op diverse functies binnen ING gesolliciteerd, maar werd steeds afgewezen. Er waren dus wel vacatures, maar deze werden aan anderen gegund. Dit terwijl de werknemer altijd goed had gefunctioneerd en “uitstekend financieel inzicht had”.

Hoogte billijke vergoeding
De billijke vergoeding werd begroot op maar liefst € 283.088,06. Dit is de hoogste toegewezen vergoeding van 2022 en 2023 tot nu toe. Bij de berekening van de hoogte werd o.a. rekening gehouden met 25 jaar dienstverband, de leeftijd van werknemer (60 jaar), pensioenschade en de aanzienlijke inkomensachteruitgang die het ontslag voor werknemer tot gevolg had.

Tot slot
Vragen over de re-integratie van een zieke werknemer of andere gerelateerde onderwerpen? Neem dan gerust contact op met Charlotte Koopman, Dorien Zwart of één van onze andere specialisten.

Bron:
Rechtbank Amsterdam 22 februari 2023, ECLI:NL:RBAMS:2023:2944

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2023-07-07T08:41:37+00:00juli 7, 2023|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Slechte re-integratie leidt tot hoge billijke vergoeding
Ga naar de bovenkant