Home » Blijvertje: hybride werken

Blijvertje: hybride werken

Thuiswerkadvies is vervallen, hoe nu verder?

hybride werken

We schreven veel over thuiswerken en hybride werken de afgelopen twee jaar. Inmiddels is het thuiswerkadvies van de overheid volledig komen te vervallen. Werknemers zijn echter gewend geraakt aan het wegvallen van reistijd en de betere combinatie van werk en privé. FNV peilde onder haar leden dat 9 op de 10 werknemers meer inspraak wil over de werkplek. Werkgevers willen daarentegen weer meer zichtbaarheid en minder zoom. De SER bracht een inzichtelijk rapport uit over hybride werken. Lees hier de stand van zaken over hybride werken anno 2022.

Hybride werken reguleren
De SER constateert een grote opmars van hybride werken sinds de corona pandemie. Hyrbide werken is plaats- en tijdsonafhankelijk. Door technologisering en digitalisering kan hybride werken steeds beter. De SER adviseert dan ook om de huidige ‘Wet Flexibel Werken’ en de ‘Wet Werken waar je wilt’ aan te passen. Hierbij zouden werknemers meer zeggenschap moeten krijgen over de mogelijkheid om op afstand te werken. Bij een dergelijk verzoek zouden werkgevers hun reactie moeten staven aan de criteria ‘redelijkheid’ en ‘billijkheid’. Dit biedt ruimte voor maatwerk binnen een organisatie. Ook wordt aangeraden om collectieve afspraken te maken met de OR of via een CAO.

Hybride werken: thuiswerkregeling & thuiswerkovereenkomst
Bestaat binnen een organisatie duidelijkheid over hoeveel dagen iedereen kan en mag thuiswerken, dan is het raadzaam dit schriftelijk vast te leggen. In een thuiswerkregeling staan organisatiebrede afspraken, o.a. over thuiswerkvergoedingen en de vereisten aan een thuiswerkplek (arbo-technisch gezien). Met een thuiswerkovereenkomst wordt de bestaande arbeidsovereenkomst aangevuld met kaders voor de individuele werknemer. Op die manier weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Op die manier voorkom je conflicten.

Wat zegt de rechtspraak?
Want conflicten zijn er. De rechtspraak over hybride werken is de afgelopen twee jaar aanzienlijk toegenomen. Zo werd gesteld dat thuiswerken vooralsnog van tijdelijke aard was en een noodmaatregel om het coronavirus te bestrijden. Een werknemer die in Engeland wilde blijven thuiswerken, mocht dit van de rechter doen, omdat de werknemer al (zonder problemen) sinds maart 2020 ononderbroken vanuit Engeland had gewerkt. En een werkgever handelde ernstig verwijtbaar door een werknemer (in de risicogroep) te verplichten naar het werk te komen, terwijl de werkplek niet veilig was. De rechtspraak zal de komende maanden allemaal weer verschuiven, nu het thuiswerkadvies is vervallen. Uitspraken hierover zijn nog niet aan de orde, maar zullen ongetwijfeld volgen.

Tot slot
Hybride werken blijft. Het belang van duidelijke, schriftelijke afspraken is hierbij groot. Wij hebben modellen opgesteld om gemakkelijk een thuiswerkregeling en thuiswerkovereenkomst voor jouw organisatie op te stellen. Neem hiervoor contact op met Charlotte Koopman, Dorien Zwart of één van onze andere specialisten.

Bronnen:
SER rapport: https://www.ser.nl/nl/Publicaties/toekomst-hybride-werken
Rechtbank Midden-Nederland, 26 oktober 2021, ECLI:NL:RBMNE:2021:5142
Rechtbank Midden-Nederland, 04 juni 2021, ECLI:NL:RBMNE:2021:2362
Rechtbank Limburg, 10 juni 2021, ECLI:NL:RBLIM:2021:5203

Lees hier onze vorige blogs over dit onderwerp:
Stand van zaken thuiswerken eind 2021
‘Thuiswerken’ vanuit buitenland
3 tips thuiswerken tijdens en na corona

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief

Door |2022-04-07T09:03:20+00:00april 7, 2022|Arbeidsrecht, Charlotte Koopman|Reacties uitgeschakeld voor Blijvertje: hybride werken
Ga naar de bovenkant