Home » Wat wij doen » Arbeidsrecht » Arbeidsongeschiktheid en re-integratie

Arbeidsongeschiktheid en re-integratie

Liever direct contact opnemen?

Schroom niet, bel of mail ons vandaag nog

Arbeidsongeschiktheid. Twee jaar lang wordt in Nederland het loon tijdens ziekte doorbetaald. Het is voor werkgevers belangrijk vanaf de eerste ziektedag goed op de hoogte te zijn van alle verplichtingen rondom arbeidsongeschiktheid. De Wet Verbetering Poortwachter bepaalt immers dat werkgevers een actieve rol moet spelen bij de re-integratie. Gaat dit niet volgens de regels, dan kan een loonsanctie volgen (nog een jaar langer loon doorbetalen).

De ziekmelding moet op tijd bij het UWV en de bedrijfsarts worden gemeld. Daarnaast moet een Plan van Aanpak worden opgesteld. Na 1 jaar ziekte volgt een eerstejaarsevaluatie en kan eventueel een tweede spoor worden opgestart. Tussendoor moet worden gere-integreerd. Re-integratie is gedurende de eerste twee ziektejaren een zaak tussen werkgever en werknemer. De werkgever is verplicht arbeidsongeschikte werknemers te laten re-integreren. Dit kan zijn:

  • in eigen of aangepast werk; of
  • passend werk binnen de onderneming; dan wel
  • passend werk buiten de onderneming (2e spoor): toestemming UWV vereist.

Of werk ‘passend’ is, hangt af van de omstandigheden van het geval. Daarbij wordt o.a. gelet op arbeidsverleden, opleiding, gezondheidstoestand, de afstand tot het werk, het loon en hetgeen de werknemer nog kan. Het is meestal aan de bedrijfsarts om te bepalen wat passende werkzaamheden zijn. Bij een geschil kan een deskundigenoordeel worden gevraagd bij het UWV.

De werknemer die passend werk weigert, kan het recht op loondoorbetaling verspelen. Let op: een werknemer die passend werk verricht, is nog steeds arbeidsongeschikt voor de bedongen arbeid en houdt het recht op doorbetaling van (ten minste) 70% van het overeengekomen loon. Het opzegverbod tijdens ziekte blijft gelden.

Werknemers zijn verplicht mee te werken aan hun eigen re-integratie. Dit betekent dat ze:

  • moeten luisteren naar redelijke voorschriften en maatregelen;
  • moeten meewerken aan het opstellen, evalueren, bijstellen van het plan van aanpak;
  • passend werk moeten verrichten.

Deskundigenoordeel UWV:
Bij een geschil over re-integratie kan aan het UWV een deskundigenoordeel worden gevraagd. Het deskundigenoordeel van het UWV is niet bindend. Het heeft de status van een advies. Bezwaar is niet mogelijk. In het deskundigenoordeel staat of:

  • de werknemer (on)geschikt is het werk te doen;
  • passend werk aanwezig is;
  • de werkgever de re-integratieverplichtingen nakomt;
  • de werknemer de re-integratieverplichtingen nakomt.

Arbeidsongeschiktheid goed begeleiden en een volledig ziektedossier opbouwen, is een vak apart. Schakel De Koning Vergouwen Advocaten (voor)tijdig in voor advies, dat kan veel geld schelen op de langere termijn. Wij helpen werkgevers regelmatig met vragen over arbeidsongeschiktheid en zieke werknemers. Neem bij vragen gerust contact op met Charlotte Koopman of Michiel Vergouwen.

Lees hier meer over dit onderwerp:
Lastige ziekte zaken
Liegen over ziekte tijdens corona

Vragen over arbeidsongeschiktheid en re-integratie?

Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Loading...

Op de hoogte blijven?

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze laatste blogs en updates in je mailbox.

Inschrijven nieuwsbrief